NOVOLETNO SREČANJE ORTODONTOV S PROF. DR. FRANKOM WEILANDOM

Avtor prispevka: Helena Komljanec, dr. dent. med., spec. zobne in čeljustne ortopedije

Slovensko ortodontsko društvo je v petek, 18.12. 2015 organiziralo tradicionalno novoletno srečanje v Grand hotelu Union v Ljubljani.

weiland3

Specialisti ter specializanti zobne in čeljustne ortopedije smo imeli veliko čast prisluhniti cenjenemu prof. dr. Franku Weilandu. Svoje celodnevno predavanje je pomenljivo naslovil Evidence based orthodontics: a contradiction?

weiland1

Dr. Weiland je bil rojen na Nizozemskem leta 1961. Dodiplomsko se je izobraževal v Amsterdamu, specializacijo iz ortodontije pa je opravil v Nemčiji in Avstriji. V Švici je pridobil naziv dr. dent. med., znanstveni doktorat je naredil v Avstriji. Je prejemnik številnih mednarodnih nagrad, avtor velikega števila znanstvenih člankov ter mnogih poglavij v različnih knjigah. Dr. Weiland je aktivni član Angle Society of Europe. V kraju Deutschlandsberg v Avstriji ima privatno prakso, delno pa je zaposlen kot izredni profesor na oddelku za ortodontijo na dunajski fakulteti.

Že takoj na začetku nas je profesor spomnil, kako daleč v zgodovino segajo korenine ortodontske znanosti. Prva specializacija v medicini je bila oftalmologija, takoj druga za njo pa ortodontija! Zanimivo, kako zelo zgodaj so naši predhodniki ugotovili, da zahteva zobna in čejustna ortopedija poglobljeno, specializirano znanje. Danes pa, ravno nasprotno, nekateri zobozdravniki s podporo komercialnih podjetij in z nekaj drobtinicami znanja iz ortodontije, samozavestno obravnavajo ortodontske nepravilnosti. Osnovni problem ''priučenih specialistov'' je nepoznavanje širokega polja diagnostike. Posledično težko razlikujejo med navidezno ''lažjimi'' ter ''težjimi'' primeri, kar skupaj z nezadovoljivim znanjem privede do problematičnih obravnav. Prof. Weiland je ironično povzel: ''Če je tvoje edino orodje kladivo, vidiš vsak problem kot žebelj.''

Kombinacija intenzivne aktivnosti dr. Weilanda v znanstvenih krogih in hkrati v njegovi privatni kliniki je dala predavanju visoko dodano vrednost.   

Profesor je seminar razdelil v pet sklopov: z dokazi podprta medicina, samozaklepni nosilci, ortodontija v povezavi s parodontologijo, mejni primeri za odločitve ''puliti/ne puliti'' ter estetika skozi čas iz vidika laikov in strokovnjakov.

V prvem sklopu predavanja v Ljubljani smo najbolj občutili vlogo prof. Weilanda kot recenzenta znanstvenih revij in kot bivšega predsednika Evropskega ortodontskega borda. Do znanstvenih člankov, ki jih dobi v oceno, je zelo kritičen. Učil nas je, kako pazljivi moramo biti pri branju komercialnih in celo znanstvenih člankov, pri čemer nam je postregel z bogatim naborom neresničnih citatov in trditev. Samo zelo natančna, vestna in razsodna uporaba novih, z dokazi podprtih ugotovitev, vodi v pravilne odločitve pri zdravljenju posameznika.

Obravnaval je pozno rast pri pacientih s skeletnim odnosom R I, II in III ter rizične faktorje resorpcije kondilov spodnje čeljustnice po ortognatski operaciji. Ortodontsko zdravljenje ne veča možnosti disfunkcij čeljustnega sklepa, temveč lahko celo izboljša že prisotne disfunkcije čeljustnega sklepa.

V drugem sklopu predavanj je dr. Weiland kritično spregovoril o promoviranju samozaklepnih  nosilcev kot novost. Prvi samozaklepni nosilci so bili predstavljeni že leta 1935, vendar pa ideje v tistem času zaradi materialov, ki niso dosegali potrebnih standardov, niso uspeli dokončno razviti. Kritičen je bil do oglaševanja in vitro primerjav glede sile trenja med žico in nosilcem. Za klinično uporabo je pomembna mehanika vezave žice v utor, kar pri samozaklepnih nosilcih pomeni, da bi bilo potrebno predvsem raziskovati igro sil med žico in nosilcem na mestu vstopa žice v utor oz. izstopa žice iz utora. Več raziskav bi bilo potrebno tudi nameniti pojavu nepravilnosti na površini žice zaradi mehanskih poškodb s trdo hrano in ščetkanjem.

Profesor v svoji praksi veliko uporablja samozaklepne nosilce, pri čemer pa ne podlega komercialnim vidikom, temveč znanstvenim.

Poglobljeno je razdelal odgovore na vprašanje, kaj lahko ortodonti naredimo za zmanjšanje možnosti zunanjih apikalnih resorpcij korenin.

V tretjem sklopu predavanj je obravnaval vsebinski in časovni protokol sodelovanja specialistov parodontologije in ortodontije, posebnosti zdravljenja ter vzdrževanja rezultatov pri pacientih s prizadetimi obzobnimi tkivi. 

Predzadnji sklop je posvetil večni temi: mejni primeri za odločitve ''puliti/ne puliti''. Po njegovem mnenju so na zahodu nepotrebno diskriminirali serijske ekstrakcije, za katere je tudi natančno opisal protokol. Dr. Weiland je poglobljeno obravnaval nevarnost recesij obzobnega tkiva protrudiranih zob in povedal, da se v 20–25% svojih primerov odloči za puljenje zob. Ortodontom, ki puljenja zob za vsako ceno zavračajo, svetuje, naj pacientom s tesnim stanjem ali s protruzijo zob ortodontsko zdravljenje etično odklonijo.

weiland2

Na koncu se je posvetil estetiki skozi čas iz vidika strokovnjakov in laikov. Prikazal je Anglove fotografije iz knjige, izdane leta 1900. V svoji knjigi prof. Angle nasmeha ni omenil niti enkrat niti ni objavil nobene fotografije z nasmehom. Šele leta 1970 je o estetiki nasmeha prvič pisal dr. Hulsey.

Po predavanju smo imeli člani Slovenskega ortodontskega društva pestro in konstruktivno skupščino.

Generalni sponzor srečanja je bil Dental Express, d.o.o. iz Zagreba. Izkazali so se kot izredno resni in odgovorni partner. Za tako profesionalni pristop se jim resnično zahvaljujemo. Delo z njimi je ves čas potekalo po principu: rečeno – storjeno. Zato se sodelovanja z njimi veselimo tudi v prihodnosti.

 

 

 

NAPOVEDUJEMO

IZVEDLI SMO

 

ČAKALNE DOBE V ORTODONTIJI

Februar 2023


Izjava o čakalnih dobah v ortodontiji, februar 2023, za novinarje na povezavi:


Vidno in nevidno v ortodontiji  35. zobozdravniški bilten, marec 2023:


Zdravniška zbornica o čakalnih dobah v ortodontiji  RTV Slo1 Odmevi in 37. zobozdravniški bilten, julij 2023:

SOD PRAZNUJE 30 LET

 

   

 

SODELUJEMO
Spletni pogovor v živo na FB Ustno zdravje na povezavi:  Facebook

V sredo, 18. 11. 2020 ob 18. uri:
V živo sta se pogovarjala prim. Matej Leskošek, dr.dent.med. in predsednica SOD dr. Sanda Lah Kravanja, dr.dent.med, spec. čeljustne in zobne ortopedije

ZDRAVSTVENIPORTAL.SI

Končno vendarle tudi pri nas…

Čakalne dobe v otroški ortod…

Kako rešiti probleme v zoboz…

SOD praznuje že 25.let delovanja

 

   

WFO – Svetovno ortodontsko združenje praznuje 25 let
– SOD pridružen član

Predsednica SOD: Informacije o ortodontskem zdravljenju po pandemiji COVID-19

AKTUALNO

Kako bo ukrepalo Ministrstvo za zdravje za skrajšanje čakalnih vrst v ortodontiji?  Več informacij sledi…


Aktualno v medijih o ortodontijiveč
Minister Aleš Šabeder že bivši minister, obljube ortodontom ostale nerealizirane.
Kako bo ukrepal novi minister Tomaž Gantar?

Novi minister za zdravje Tomaž Gantar  Ministrstvo za zdravje objavilo razpis za nove izvajalce:


Kako bo ukrepal novi minister Janez Poklukar?

Kako bosta ukrepala glede ortodontije novi minister za zdravje Daniel Bešič Loredan in državni sekretar mag. Tadej Ostrc, ki je zobozdavnik?

Minister Bešič Loredan napoveduje:

Ponovno menjave na vrhu
v juliju 2023 poletu delovanja odstopil minister Bešič Loredan, vlogo ministra za zdravje prevzema PV dr. Golob.

SEMINARJI DRUGIH ORGANIZATORJEV

Upravni odbor SOD od 2018

ARHIV DOGODKOV SOD:

Zbornik ob 30. obletnici


Decembersko strokovno srečanje SOD z redno letno skupščino


Pogovor s predsednico SOD na Val 202 v oddaji Zdravstvo 3.0 29-08-2023


Tiskovna konferenca: Utemeljeno izdajanje napotnic za ortodontsko obravnavo z EFO indeksom 28-08-2023


Profesorju Farčniku v slovo


Curaden AO Habakuk Mb 19 in 20-05-2023


Digital flash – Free Bonding and Practice Management 14 in 15-04-2023


Novinarska konferenca 15-02-2023


Zdravniška zbornica 14-02-2023


SOD PRAZNUJE 30 LET


MOIP-SIDO Int.Congress, 2022


Forestadent Ibiza, 29. – 01. 10. 2022


Power2Reason Bled, 13. in 14. maj 2022, z mednarodno udeležbo


Spomladansko delovno srečanje SOD – Ljubljana: 2.4.2022


3.spletni seminar SOD: 03.12.2021


Hibridni seminar:
Digitalizacija v ortodontiji in ortodontsko zdravljenje z alignerji – naše izkušnje, 
29. maj 2021, Domus Medica Ljubljana in zoom
– webinar


2. spletni seminar SOD, 5. december 2020, dr. Cesare Luzi webinar.


Prvi webinar SOD: Spomladansko srečanje (Dr. Baxmann, Dr. Lah Kravanja) 23. maj 2020 – webinar


Anketa Slovenska ortodontija v obdobju COVID-19
sledi Spomladanski webinar…..Spomladanski webinarji z American Orthodontics 2020


DECEMBRSKO STROKOVNO SREČANJE SOD Z REDNO LETNO SKUPŠČINO, 20.12. 2019  CBCT V ORTODONTIJI


12. mednarodni kongres novih tehnologij v stomatologiji – 15. – 16. 11. 2019


18.10.2019: Dr. Chris Laspos: Why Invisalign? Ortodontsko zdravljenje z nevidnimi opornicami. 11.10.2019: Prof John Mew, Reading the Face.


PREDAVANJE Dr. M. Milačič in dr. Per C. Rank na MFUL, september 2019  /  Vabilo – 11-9-2019    Vabilo – 12-9-2019


DOLGO ČAKANJE NA ORTODONTA, SVET NA KANALU A, JUNIJ 2019


NOVOSTI V DENTALNI MEDICINI 2019 NA ZZS, 10. IN 11.5.(sodelujemo tudi specialisti ortodontije)


SPOMLADANSKO SREČANJE – PORTOROŽ, 22 in 23.3.2019


TRADICIONALNO STROKOVNO PREDNOVOLETNO SREČANJE, 21. DECEMBER 2018, LJUBLJANA


TISKOVNA KONFERENCA NA ZDRAVNIŠKI ZBORNICI O ČAKALNIH DOBAH V ORTODONTIJI, 2018


3.DNEVNO STROKOVNO SREČANJE, 11.-13. SEPTEMBER 2018, LJUBLJANA


SPOMLADANSKO SREČANJE IN VOLILNA SKUPŠČINA, PORTOROŽ, MAJ 2018


BIOPROGRESSIVE CONTEMPORARY ORTHODONTICS – april 2018


2017 – 2016 – 2015 – 2014 – 2013